„Spiżarnia królowej Bony” to broszura z rajskimi przepisami ziemi grójeckiej opracowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich!
Jest to finalny „produkt” projektu „Jabłko na Widelcu – dziedzictwo Największego Sadu Europy na Mazowszu”, którego celem była promocja dań i przetworów na bazie lokalnego dziedzictwa – jabłka. Zawiera zbiór najlepszych przepisów kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu grójeckiego, wśród których są wyśmienite w smaku zupy, przetwory, przekąski, desery przygotowane na bazie najważniejszego owocu w regionie – jabłka.
Przepisy zostały rekomendowane do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Zaś projekt przyczynił się do realizacji dodatkowych jeszcze działań – udało się wydać karty poszczególnych dań – dzięki czemu KGW będą mogły jeszcze szerzej zachęcać do kosztowania swoich specjałów.
Organizatorzy konkursu składają serdeczne podziękowania KGW , które wzięły czynny udział w projekcie:
.
Projekt „Jabłko na Widelcu – dziedzictwo Nawiększego Sadu Europy na Mazowszu” został dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Partnerzy projektu: Powiat Grójecki, BORIS, Stowarzyszenie Sady Grójeckie