Królowa Szarlotki – zwyciężczyni konkursu na najlepszą warecką szarlotkę. Konkurs został przeprowadzony w ramach inauguracji Roku 2017 – Rokiem Jabłkowej Warki, która odbyła się 18 grudnia na wareckim rynku jako Zimowa Odmiana. W mroźne dni warto pokusić się o przygotowanie szarlotki wg zwyciężczyni – Wioletty Majewskiej.
Oto przepis:
SZARLOTKA Z PIANKĄ I KRUSZONKĄ według przepisu Królowej Szarlotki
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- kostka margaryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- duża łyżka śmietany
- 1,2 kg jabłek (lubię jak jest dużo jabłka, więc daję 12 większych jabłek)
- cynamon
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę siekam z margaryną, dodaję żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, śmietanę i zagniatam ciasto. 1\3 ciasta wkładam do zamrażalki a resztą wylepiam blaszkę. Jabłka trę na tarce, posypuję cynamonem, dodaję 3 łyżki cukru i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej (gdy nie mam kwaśnych jabłek dodaję sok z cytryny). Mieszam jabłka i wykładam na ciasto. Białka ubijam z resztą cukru, na koniec dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej. Jabłka przykrywam pianą, na wierzch kruszę odłożone ciasto lub ścieram na tarce. Piekę 60 min w 180*C. Jeśli za szybko się rumieni przestawiam piekarnik aby dopiekał spód ciasta. Smacznego!