Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – koordynator Szlaku Jabłkowego w Największym Sadzie Europy – przyznało certyfikaty kulinarne potwierdzające wyjątkową jakość dań i ich związek z regionem. W tegorocznej edycji udział wzięły obiekty gastronomiczne z terenu całego powiatu grójeckiego.
Do konkursu zostali zaproszeni profesjonaliści tj. restauracje, kawiarnie, przetwórcy, cukiernie i inne podmioty, które mogą zaoferować turystom i mieszkańcom wyjątkowe produkty kulinarne z jabłkiem – naszym lokalnym i narodowym dobrem wspólnym. Wszyscy chętni mogli zgłosić się do konkursu przesyłając do Stowarzyszenia W.A.R.K.A. formularz zgłoszeniowy. Komisja konkursowa ocenia produkty w 5 kategoriach: przystawka, zupa, danie główne i deser. Nowością była kategoria „Gościniec z podróży”, czyli danie, które turysta może zabrać ze sobą „na wynos”, jak chociażby konfitura, miód, soczek etc. Przewodniczącą Komisji została Barbara Tekieli – ekspertka turystyki kulinarnej, juror na lokalnych i międzynarodowych konkursach kulinarnych, ekspert Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE działającego przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Z ramienia Stowarzyszenia w komisji uczestniczyli: Andrzej Zaręba – Prezes Zarządu oraz Marzena Pawłowska – koordynator projektu.
W konkursie ocenie podlegała estetyka i smak a także pomysłowa nazwa, a nade wszystko jabłko. W tegorocznej edycji certyfikaty otrzymało 22 produkty spośród 32 zgłoszonych. Wyróżnione dania / produkty mają prawo posługiwania się specjalnym znakiem „Jabłko na widelcu” i będą promowane przez Szlak Jabłkowy i jego partnerów. Certyfikat obowiązuje przez rok.
– Ideą konkursu „Jabłko na Widelcu” jest rozszerzenie oferty Szlaku Jabłkowego. Nasze jabłka są powodem do dumy. Chcemy, aby mieszkańcy czuli wartość z tego, że żyją w Największym Sadzie Europy. Turystom pragniemy zaprezentować wyjątkowe jabłkowe smaki. W tym roku akcję rozszerzyliśmy na powiat grójecki, ale warto przypomnieć, że kolebką pomysłu był projekt partnerski „Jabłkowa Warka” w 2017 roku – dodaje Dorota Lenarczyk ze Stowarzyszenia W.A.R.K.A.
Wśród nagrodzonych dań znajdują się:
Kategoria „Gościniec z podróży”
- Sok jagoda z jabłkami golden – Blue Haskap – Jagoda Kamczacka
- Piwo „Drzewo życia” – jabłko – Browarka
- Pate z kaczki z jabłkiem wekowane w słoiku z galaretką z czarnej porzeczki – Hotel Chynów
- Sok jabłkowy – Nasza Tłocznia
- Żywy Ocet Jabłkowy – Restauracja FUM
- Sok chmielony z jabłkiem – Stowarzyszenie Sady Grójeckie
- Miód z Jabłkiem Grójeckim – Tuszyńscy miody z tradycjami
Kategoria „Przystawka”
- Śledzie w śmietanie z jabłkiem – Restauracja FUM
Kategoria „Zupa jabłkowa”
- Zupa Krem z jabłek – Hotel Sielanka nad Pilicą
- Barszcz z jabłek grójeckich – Pałac Mała Wieś
- Zupa krem Warecki – Restauracja FUM
- Żurek Królowej Bony – Restauracja FUM
Kategoria „Danie główne”
- Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cukinią (Cymes Warecki) – Hotel Sielanka nad Pilicą
- Udo kacze confitowane z jabłkiem, kopytkami dyniowymi i buraczkami – Hotel Chynów
- Pieczona kaczka nadziewana jabłkami – Restauracja FUM
- Soczysta pierś z kurczaka nadziewana jabłkami otulona miodowo-musztardowym sosem – Restauracja FUM
- Pieczona kaczka z buraczkami kopytkami i jabłkiem – Willa Czarnieckiego
Kategoria „Deser”
- Szarlotka – Hotel Sielanka nad Pilicą
- Szarlotka – Pałac Mała Wieś
- Wareckie jabłuszka w cieście – Restauracja FUM
- Jabłecznik Warecki – Restauracja FUM
- Szarlotka z Wareckim Jabłkiem – Willa Czarnieckiego
Stowarzyszenie W.A.R.K.A. serdecznie dziękuje za udział w konkursie, zaangażowanie i charyzmę. Gratuluje także twórczego podejścia do regionalnych kulinariów wszystkim zaangażowanym podmiotom. Na łamach kolejnych numerów „Kuriera Wareckiego” będziemy prezentować wybrane obiekty i ich certyfikowane dania.
Stowarzyszenie W.A.R.K.A.
Konkurs został organizowany przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. w ramach projektu „Rozwój Szlaku Jabłkowego w Największym Sadzie Europy” dofinansowanego ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego. Rozwój Szlaku Jabłkowego wspiera także Powiat Grójecki, Gmina Warka, Stowarzyszenie Sady Grójeckie z marką „Jabłka Grójeckie” z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.